Cvičení TUNEL 2017: Jednotky IZS zasahovaly při vlakové nehodě

26. 4. 2017

Složky integrovaného záchranného systému (IZS) Královéhradeckého kraje cvičily dnes 26. dubna 2017 vzájemnou spolupráci a koordinaci při železniční nehodě s vyšším počtem zraněných osob. K simulované nehodě došlo v Petrovickém tunelu na Náchodsku, kde osobní vlak narazil do uvolněného kamene ze svahu a vykolejil.

Do připraveného taktického cvičení se zapojilo na 90 hasičů, záchranářů, policistů a členů ostatních složek a organizací. Organizátoři cvičení využili výluku na trati č. 026 v úseku Police nad Metují – Broumov na Náchodsku, která je plánovaná ve dnech 18. až 28. dubna 2017,“ uvedla Martina Žahourková, mluvčí Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje.

K nehodě osobního vlaku, který vezl zhruba 30 cestujících, došlo v Petrovickém tunelu nedaleko železniční zastávky Police nad Metují. Ačkoliv strojvedoucí včas reagoval a použil rychlobrzdu, nezabránil nárazu soupravy do kamene, který se uvolnil ze svahu nad tunelem. Po nárazu motorový vlak vykolejil a došlo k úniku provozních kapalin. Všech 30 cestujících, včetně strojvedoucího, utrpělo různě závažná zranění a jeden na místě zemřel. Právě rychlá pomoc zraněným, jejich roztřídění a evakuace z vlaku byla hlavním bodem cvičení.

V první fázi cvičení hasiči prováděli třídění zraněných metodou START. Zdravotničtí záchranáři se na místě události soustředili na pečlivé roztřídění pacientů podle typu a míry zranění a připravili jejich transport do nemocnice v Náchodě. Hasiči postupně evakuovali z vlaku všechny zraněné, které přenesli do připraveného stanu, kde jim byla poskytnuta přednemocniční neodkladná péče. Policisté na silnici v blízkosti místa události omezili provoz kvůli pohybu většího množství hasičských a záchranářských vozidel.

Všechny zúčastněné složky si procvičily postupy při záchranných a likvidačních pracích, komunikaci mezi sebou, poskytnutí přednemocniční neodkladné péče. Cílem cvičení bylo také prověřit vyrozumění jednotlivých složek IZS a orgánů krizového řízení v případě vzniku mimořádné události. Podobná taktická cvičení probíhají každý rok na různá témata. V momentě, kdy taková mimořádná událost nastane, budou všechny složky IZS připraveny včas a efektivně zasáhnout.

Zúčastněné složky:

  • HZS Královéhradeckého kraje,
  • Policie ČR KŘP Královéhradeckého kraje,
  • ZZS Královéhradeckého kraje,
  • Jednotky PO Police n.M.,
  • Velké Petrovice, Bukovice, Hronov, Velké Poříčí, Náchod,
  • Krajský úřad Královéhradeckého kraje,
  • Oblastní nemocnice Náchod,
  • DZP Náchod,
  • SŽDC s.o.,
  • České dráhy, a.s.

Zdroj: HZS Královéhradeckého kraje

Foto: Miroslav Pejšek (oddělení krizového řízení, KÚ KHK)

Fotogalerie