Čeští a polští studenti se vydají po stopách společné historie

22. 3. 2023

Třicítka českých a polských studentů z Krkonošského gymnázia a SOŠ Vrchlabí s partnerskou školou v Kowarech se od 3. do 5. dubna 2023 vydá po stopách česko-polské historie díky společnému přeshraničnímu projektu „Po stopách polské princezny na českém trůnu“, který se věnuje odkazu polské princezny Elišky Rejčky.

Ta na počátku 14. století byla dvakrát korunována českou a polskou královnou. Nejprve po boku Václava II. a poté Rudolfa Habsburského, aby se v 19 letech stala bohatou vdovou a svobodnou ženou, která mohla užívat bohatství svých věnných měst, rozhodovat sama o sobě a účastnit se po boku Jindřicha z Lipé politiky.

Třídenní putování po Eliščiných stopách odstartuje v Hradci Králové, které bylo jejím oblíbeným věnným městem. Studenti se seznámí s jeho středověkou historií, při pohledu z Bílé věže si pokusí představit, jak Hradec tehdy vypadal. Součástí programu bude i návštěva chrámu svatého Ducha, jehož je česká a polská panovnice zakladatelkou.

Další program se bude odehrávat v Praze, kde studenti navštíví místa spojená s královnou Eliškou: Pražský hrad, Anežský klášter, Staroměstské náměstí, Staroměstskou radnici, Dům u Kamenného zvonu a podobně.

Projekt realizuje Krkonošské gymnázium a SOŠ Vrchlabí jako jediná škola z celé republiky a je podpořený Mezinárodním visegradským fondem.

Čeští a polští studenti se vydají po stopách společné historie