Bitvu na Chlumu u Hradce Králové čeká 150. výročí, chystají se velké vzpomínkové akce

26. 11. 2014

Významné kulaté výročí bitvy u Hradce Králové z roku 1866 si připomenou návštěvníci Památníku bitvy na Chlumu v roce 2016. Přípravy na vzpomínkové akce se plánují ovšem už teď. Rada kraje odsouhlasila text memoranda o spolupráci při pořádání projektu akcí právě při příležitosti 150. výročí bitvy u Hradce Králové.

Do bitevní vřavy pojedou posílené spoje
„Důstojné připomenutí výročí jedné z významných událostí evropských a českých dějin vyžaduje včasnou a hlavně koordinovanou přípravu všech zainteresovaných stran. S textem memoranda dnes souhlasila Rada kraje a budeme ho dále předkládat krajskému zastupitelstvu,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Memorandum o spolupráci mají podepsat všechny zainteresované strany. Bitvu u Hradce Králové 3. července 1866 i další boje trvale připomíná Památník bitvy na Chlumu, který byl v roce 2010 stavebně rozšířen a je pobočkou krajské příspěvkové organizace Muzea východních Čech v Hradci Králové. Obětem války je věnováno přes 500 náhrobků a pomníků, o které se stará Komitét pro udržování památek z války roku 1866. Jednotlivé válečné události pak každoročně připomínají pietní akty, z nich největší je bitevní scéna v autentickém prostředí na Chlumu. Tuto organizačně náročnou akci pořádá Garda města Hradce Králové a finančně ji podporuje město Hradec Králové i Královéhradecký kraj. „Jedná o historicky významnou událost našeho regionu. Proto jsme projektu Königgratz 1866 v letošním roce udělili trvalou záštitu Rady Královéhradeckého kraje a jeho konání jsme podpořili částkou 200 tisíc korun. To jsou hlavní důvody, proč se chceme do memoranda zapojit,“ doplňuje hejtman Franc.

Účastnické strany memoranda:

Královéhradecký kraj

Statutární město Hradec Králové

Garda města Hradec Králové, z.s.

Muzeum východních Čech v Hradci Králové

Komitét pro udržování památek z války roku 1866, z.s.