Anna Holínská, dobrovolnice z královédvorského domova pro seniory získala celostátní Cenu Ď

23. 5. 2017

Domov důchodců Dvůr Králové nad Labem nominoval do celostátního kola Ceny Ď, která oceňuje nejlepší dobrodince a mecenáše, dlouholetou dobrovolnici Annu Holínskou. Ta v konkurenci 25 nominovaných v kategorii Domovů pro seniory a ústavů sociální péče pro starší spoluobčany v České republice obstála na výbornou a zvítězila.

„Anička Holínská dělá pro celý náš domov a hlavně pro uživatele domova opravdu mnoho pěkného, doslova je nabijí energií a silou do života. Svůj čas věnuje uživatelům domova především při aktivizačních činnostech, kdy dochází pravidelně každý týden na „Chytré hlavičky“ již více než 10 let,“ popsala ředitelka Domova důchodců Dvůr Králové nad Labem Ludmila Lorencová.

Projekt „Chytré hlavičky“ je zaměřený vždy na dané téma a s nim spojené úkoly z různých oblastí (zeměpisu, matematiky, společenských věd, hudební a pohybové aktivity). „Chytré hlavičky“ navštěvují všichni, kdo mají zájem, bez ohledu na své vyznání. Ať už lidé aktivně se zapojující do úkolů, cvičení, společných aktivit nebo ti, kteří pro své zdravotní indispozice spíše načerpávají pozitivní energii z daných setkání.

Jak říká sama oceněná dobrovolnice Anna Holínská: „V „Chytrých hlavičkách“ nejde až tak o trénování paměti ve smyslu vzdělávacích programů České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging, ale spíše o vytvoření příjemného společenství naplněné láskou, ve kterém případný nudný čas podzimu života plyne veseleji, rychleji a dá-li Bůh i smysluplněji.“

V minulém roce zapojila do svého programu oceněná dobrovolnice i dvanáctiletou Bětku Teperovou, což je žákyně základní školy v Bílé Třemešné, která se „Chytrých hlaviček“ také účastní a povzbuzuje tak mezigenerační vztahy. Bětka společně se svou sestřenicí Eliškou pracují pod dohledem nominované Anny Holínské, od které se inspirují právě jejím aktivizačním programem „Chytré hlavičky“. I tato skutečnost inspirovala Theodoru Remundovou, českou režisérku, k natočení krátkého dokumentárního filmu pro Českou televizi s názvem Bětka a chytré hlavičky, kde Bětku představují a také seznamují právě s programem „Chytrých hlaviček“.

Betka CZ from David Calek on Vimeo.

Cena Ď oceňuje nejlepší dobrodince a mecenáše. Pořadatelem celého projektu je pan Richard Langer, a to ve spolupráci s partnerem Národním divadlem. Celé finále Ceny Ď se konalo na Nové Scéně Národního divadla pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana. Letošní ročník přinesl na 320 nominací a bylo uděleno 17 křišťálových celostátních Cen Ď.

Zdroj textu i fotografií: DD Dvůr Králové nad Labem

Anna Holínská, dobrovolnice z královédvorského domova pro seniory získala celostátní Cenu Ď

Anna Holínská, dobrovolnice z královédvorského domova pro seniory získala celostátní Cenu Ď