Ambice na olympijské medaile rozhodně máme, říká náměstkyně Berdychová

17. 1. 2020

O cenné kovy na Hrách IX. zimní olympiády dětí a mládeže v Karlovarském kraji zabojuje 101 sportovců Královéhradeckého kraje. Nejvíce si věří v běžeckém lyžování, snowboardu, karate, lyžařském orientačním běhu, alpských disciplínách, šáchách a skicrossu. Slavnostní zahájení olympiády se uskuteční 19. ledna v 15 hodin v KV Aréně a mladí talenti ze všech 13 krajů republiky a hlavního města Prahy budou do 24. ledna soupeřit o medaile v 12 sportech.

„Ambice na medailové zisky rozhodně máme. V našem kraji totiž vyrůstají talentovaní sportovci, o kterých v příštích letech určitě uslyšíme. Zastoupení v jednotlivých sportech máme skvělé, nadějí na medailové umístění je mnoho. Fandíme například Jakubu Hronešovi ve snowboardingu. V minulé olympiádě vyhrál jednoznačně první místo, je několikanásobný mistr České republiky a vyhrává závody rakouské Välley Rälley,“ říká náměstkyně Martina Berdychová odpovědná za oblast sportu. Disciplínu ve freestylu má šanci vyhrát Vojta Horký, ve slalomu a snoboardcrossu Michal Habelka. Medaili by mohla získat i Eliška Měřičková, která se pravidelně umisťuje na stupních vítězů ve freestylu.

Vedoucí výpravy Královéhradeckého kraje tuší také medaile v lyžařském orientačním běhu v kategorii starších dívek. Adéla Randáková je členkou reprezentačního družstva České republiky a z minulé olympiády přivezla medaili tak jako další všestranná ambiciózní závodnice Michaela Metelková. V běžeckém lyžování je jednoznačnou medailovou nadějí Eliška Polonská.

„Co nejvyšší počet cenných kovů chtějí přivézt i karatisté Beata Reguliová a Nikolas Olšavský, kteří získávají medaile na národních turnajích i šampionátech a mají poměrně velkou šanci i na zisk zlata. Medailí bychom se mohli dočkat také od závodníků Jáchyma Šandy, Barbory Hurdálkové, Tadeáše Orsága a Jakuba Šolína, kteří v roce 2019 rovněž vybojovali medailové umístění v národních pohárech,“ jmenuje sportovní želízka vedoucí krajské výpravy Tomáš Záviský.

Na medailové umístění pomýšlejí i zástupci alpských disciplín Vojtěch Kučera, Hana Semeráková, Jitka Kovářová, Leontýna Kondělková, Sára Křížová a reprezentant ve skicrossu Jakub Pivnička. Další medailové šance mají šachisté. Anna Voříšková je na průběžném žebříčku v České republice na prvním místě a nejstarší kategorii chlapců zastupuje Filip Rokoš. K favoritům v kategorii nejmladších patří Lukáš Zelba. V doplňkové disciplíně, kterou je letos hra na elektronické klávesové nástroje, jsou medailové naděje nepředvídatelné, protože soutěž je koncipována bez rozdílu věkových kategorií. Reprezentant Královéhradeckého kraje Vladimír Slavíček je držitel Zlatého pásma z poslední národní soutěže a v kategorii do 13 let úplně bez šancí nebude. Za úspěch lze považovat i postup do finálového kola.

Také letos bude Česká televize zajišťovat přenosy jak ze slavnostního zahájení olympiády v KV Aréně, tak i ze všech sportovišť. Průběžné umístění Královéhradeckého kraje lze sledovat i na mobilní aplikaci, kterou lze již nyní stáhnout v Google Play a App Store pod názvem ODM 2020.

Hry IX. zimní olympiády dětí a mládeže České republiky 2020 v Karlovarském kraji jsou 18. ročníkem Olympiád dětí a mládeže. Všech uplynulých ročníků se sportovci Královéhradeckého kraje aktivně účastnili. V krajském rozpočtu na rok 2020 je na olympiádu vyčleněno 2,5 milionu korun.

Fotogalerie