¡Bueno provecho!, tak si přály dobrou chuť hradecké děti a poznávaly Mexiko

20. 12. 2018

Nejlepší způsob, jak poznat kulturu jiného národa, je prostřednictvím jídla. Přesvědčit se o tom mohli žáci Základní školy Milady Horákové v Hradci Králové, která se už počtvrté zapojila do projektu Asociace školních jídelen ČR tentokrát věnovanému mexické kuchyně.

¡Bueno provecho!, tak si přály dobrou chuť hradecké děti a poznávaly Mexiko
Dne mexické kuchyně se zúčastnil i hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán, který doprovodil mexickou velvyslankyni v České republice Leonoru Ruedu.

Kuchařky ve školní jídelně na středu připravily speciální menu, které se skládalo z pokrmů typických pro Mexiko. Během výuky měly děti projektový den věnovaný poznávání tradic a zvyků Mexičanů. V každé třídě jej pojaly jinou, pokaždé však ryze originální a hravou formou. Nechyběly kaktusy ani piñata.

Dne mexické kuchyně se zúčastnil i hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán, který doprovodil mexickou velvyslankyni v České republice Leonoru Ruedu. Spolu se zástupci vedení Hradce Králové a ředitelem školy Ondřejem Fajfrem diskutovali nad možnostmi, jakým způsobem dětem v základních školách jednouchou a přístupnou metodou představovat kulturu cizích zemí. Shodli se, že jídlo patří mezi skvělé příležitosti, jak toho docílit.

„Láska prochází žaludkem, takže jídlo může být skvělým prostředníkem, jak stavět mosty místo budování zdí,“ uvedl na toto téma Jiří Štěpán.

Zatímco hosté debatovali, kuchyní se už linula vůně avokáda a fazolí, jak se dokončovalo obědové menu. Podávala se sopa de tortilla, tedy tortillová polévka, tacos s kuřecí tingou, fazolemi a guacamole a jako dezert čokoládový tamal. Recepty si můžete stáhnout v příloze tohoto článku.

„Když to porovnám, tak nejhorší byla thajská kuchyně, ta byla strašlivě pracná na zpracování a přípravu, ale velice jednoduchá na výdej. Dnes to bude opačně. Příprava byla jednoduchá, ale teď do misky musíte nalít polévku, přidat lžičku zakysané smetany, na kostky nakrájený sýr feta, kostky avokáda a na proužky nakrájenou a na suché pánvi opečenou tortillu. To je jen u polévky. Tacos se připravují také jednoduše, ale než to na talíři složíte, chvilku to zabere,“ shrnuje poznatky z mexické kuchyně vedoucí školní jídelny Míla Vampolová.

Součástí Dne mexické kuchyně byl i projektový ten. Mexická velvyslankyně v doprovodu hejtmana Štěpána proto navštívili několik tříd, aby byly svědky toho, jak hravě a nápaditě se děti o jihoamerické zemi učí.

Například v 1. C vyrostly na lavici veliké kaktusy, na jejichž ostny žáci věšeli dvojice obrázků a slov typických pro Mexiko. Pro třeťáky připravila jejich třídní učitelka Martina Podzimková dokonce piñatu. To je bohatě zdobená koule většinou z papíru, která ukrývá sladkosti či hračky. Děti se zavázanýma očima dostanou do rukou tyč a snaží se poslepu rozhoupanou kouli rozbít, aby se dostaly ke sladkému obsahu.

„Byla celou dobu přede mnou, že jo?“ poznamenal jeden z žáčků, zatímco se marně snažil pestrobarevnou kouli ulovit. Hradecká piñata však měla i tajná dvířka, která její otevírání výrazně urychlila, a děti se mohly pustit nejen do mlsání, ale také do úkolů, které jim spolu s bonbony za zem vypadly.

Fotogalerie