Zlatý kolovrat hejtman udělí za tvorbu krajek a zdobení kraslic

18. 11. 2013 Autor: Jiří Hošna

Krajkářka Anděla Králová a Milada Jerichová, která se věnuje zdobení kraslic, letos obdrží Zlatý kolovrat. Kraj toto prestižní ocenění uděluje od roku 2002 lidem, kteří se v regionu zasloužili o udržování a rozvoj tradičních lidových řemesel. S cenou, o jejímž udělení dnes rozhodli krajští radní, je spojený věcný dar v hodnotě pět tisíc korun.

"Zlatý kolovrat je určen lidem, kteří se zabývají tradičními lidovými řemesly, nebo významně přispívají k jejich rozvoji a udržování. Cenu tvoří diplom a keramické dílo, jehož autorem je František Juračka z Holic. Ocenění zároveň ukazuje veřejnosti, že stará tradiční řemesla stále žijí, jsou krásná a mají pořád co nabídnout,“ řekl hejtman Lubomír Franc, který letos oceněným ženám Zlatý kolovrat předá 5. prosince.

Paličkování se začala Anděla Králová z Havlovic učit sama v roce 1994 pomocí odborné literatury, znalosti si prohlubovala při hodinách soukromé výuky. Ve své současné práci používá různých vazeb, předlohy pro paličkování si připravuje sama, kresebné přípravě návrhů věnuje velkou pozornost. Jsou to často postavy lidových tanečníků a hudebníků V letech 2008 až 2010 vedla kroužek paličkování v Úpici. Zúčastňuje se různých výstav, zejména velikonočních a vánočních v Malých Svatoňovicích, Červeném Kostelci, Úpici a Hradci Králové.

Milada Jeriová z Vrchlabí se zdobení kraslic začala věnovat jako koníčku. Již v roce 1984 se zúčastnila soutěže „O nejlépe provedenou kraslici“, kterou pořádalo Muzeum východních Čech v Hradci Králové. V této soutěži získala první ocenění. V roce 1998 se stala členkou Asociace malířů a malířek kraslic ČR, o rok později získala ocenění Mistr lidové umělecké tvorby I. stupně v oboru zdobení kraslic batikováním včelím voskem a v následujícím roce se zúčastnila významné výstavy kraslic na Pražském Hradě.

V loňském roce získal Zlatý kolovrat Leoš Pryšinger, který se věnuje řezbářství, a kovář Josef Drašnar. Kraj dosud udělil 29 těchto cen.