Vesnicí roku Královéhradeckého kraje jsou Nepolisy

30. 6. 2010 Autor: Jiří Hošna

Nepolisy na Královéhradecku se letos staly krajskou Vesnicí roku. Zvítězily v rekordní konkurenci dalších 36 obcí, které se v letošním roce do soutěže přihlásily. Nepolisy uspěly především díky kvalitnímu rozvoji obce, udržování venkovských tradic či aktivní spolkové činnosti.

V obci se staví nové rodinné domy, byla vybudována čistírna odpadních vod a splašková kanalizace, byly rekonstruovány místní komunikace, obecní úřad, vodovod či tělocvična místní základní školy. Obec chce v budoucnu postavit například cyklostezku, sběrný dvůr a rozšířit mateřskou školu. V Nepolisech rovněž žijí společenským a kulturním životem, udržují venkovské tradice, aktivně v nich působí spolkové organizace.

Modrou stuhu za společenský život letos získala Dolní Kalná, Bílou stuhu za činnost mládeže Sovětice, Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí Lovčice a Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu Božanov. Dalších pět obcí pak získalo Cenu hejtmana Královéhradeckého kraje a k tomu odměnu 30 tisíc korun.

Soutěž Vesnice roku se každoročně těší v Královéhradeckém kraji velkému zájmu. Letošní počet 37 přihlášených obcí byl největší ze všech krajů v republice. V minulém ročníku soutěže se v regionu ucházelo o titul nejlepší obce dokonce pět desítek vesnic. Velký úspěch tehdy zaznamenal Žernov na Náchodsku, který zvítězil v krajském kole a v republikovém pak obsadil třetí místo.

Každý krajský vítěz soutěže získává jeden milion korun, vítěz celostátního kola potom další milion korun navíc. Peníze jsou určeny například na rozvoj infrastruktury, budování kanalizace nebo rekonstrukci budov ve vítězných obcích. Soutěž vyhlašuje ministerstvo pro místní rozvoj společně se Spolkem pro obnovu venkova, Svazem měst a obcí a ministerstvem zemědělství. Do soutěže se mohou zapojit všechny obce, které mají maximálně 5250 obyvatel včetně svých místních částí a které mají zpracován vlastní program obnovy vesnice. Cílem soutěže Vesnice roku je především povzbudit obyvatele vesnic k rozvoji svého domova a podpořit rozmanitost a pestrost tradic jednotlivých regionů.

Udělená ocenění:

Nepolisy - Zlatá stuha za vítězství v krajském kole

Dolní Kalná – Modrá stuha za společenský život

Sovětice – Bílá stuha za činnost mládeže

Lovčice – Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí

Božanov – Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu

Cena hejtmana Královéhradeckého kraje:

Miletín – za provázanost krajiny s historií

Velké Petrovice – za spolupráci spolků

Batňovice – za vedení knihovny

Libčany – za naučnou stezku

Dobrá Voda – za vedení kroniky

Diplomy Královéhradeckého kraje:

Vysoká nad Labem – za úctu k historii

Vrbice – za péči o sakrální památky

Žďár nad Metují – za originální zpracování historie

Dolní Přím – za vytváření podmínek pro využívání volného času

Věcná cena hodnotitelské komise Vesnice roku:

Studnice – za trvale udržitelný rozvoj venkova

Cena Spolku pro obnovu venkova:

Markvartice – za péči o vesnickou architekturu

Cena naděje pro živý venkov:

Pšánky

Fotogalerie