V sobotu začíná Dvořákův festival

28. 5. 2012

Dvořákův festival je hudební festival s obrovskou tradicí a jeho počátky spadají do 50. let 20. století. V posledních letech se podařilo festival významně rozšířit, pro rok 2012 bude uveden ve 20 městech Královéhradeckého, Libereckého a Středočeského kraje. O takto dynamický vzestup festivalu se zasloužila společnost České doteky hudby Em-Art, o.p.s., která je mimo jiné členem prestižní Asociace hudebních festivalů a Dvořákův festival přináší již po několik let ve zcela novém hávu.

Vzhledem k počtu koncertů, partnerských měst a bonusovým vstupům do vybraných turistických atrakcí je Dvořákův festival velkolepou předprázdninovou akcí, která návštěvníky naladí na nadcházející letní prázdniny a navíc nabídne tipy na výlety v daném regionu. Vedle vstupenek na jednotlivé koncerty si návštěvníci mohou zakoupit PERMANENTKU NA VŠECHNY FESTIVALOVÉ KONCERTY za více než přijatelnou cenu 360 Kč. Ke každé permanentce získají navíc dva Dvořákovy cestovní pasy a katalog s průvodcem.

Podrobné informace o Dvořákově festivalu a Dvořákově cestovním pasu jsou k dispozici na www.dvorakuvfestival.cz .

Odkaz na program: http://www.ceskedotekyhudby.cz/dvorakuv-festival/program

Krátce k programu

Snahou pořadatelů festivalu je představit Dvořákovu tvorbu nejen v klasickém podání, ale interpretovat ji i v nových neotřelých aranžích a stylech či netradičních nástrojových složeních. Posluchači se vedle klasického provedení mohou těšit na koncerty s nádechem jazzu, swingu, šansonu či rocku. 57. ročník představí Wihanovo kvarteto s unikátním programem Paganini – Dvořák – Beatles. Dále Bohemia trio, varhaníka Aleše Bártu nebo Antiquarius Consort Praga se sopranistkou Karolínou Janů, kteří hrají na originální dobové nástroje z období klasicismu. V Trutnově se představí klavírní kvarteto Ensemble Martinů s vynikající violistkou Jitkou Hosprovou a sopranistkou Markétou Mátlovou. Vystoupí také sólisté světových jmen jako houslový virtuóz Václav Hudeček nebo Ivan Ženatý, rocková kytarová legenda Michal Pavlíček s Monikou Načeva. Jazzové tóny přinese Trio Vojtěcha Eckerta a Dana Vrchovská či Kvartet Petry Ernyei.

Velký prostor je letos věnován mluvenému slovu, které uslyšíte od těch nejpovolanějších – Taťjana Medvecká, Valérie Zawadská, Václav Postránecký, Otakar Brousek či Alfred Strejček. Zcela novým projektem je komponovaný večer na téma Šumné stopy – šumné Poděbrady. Program, jehož průvodcem bude herec a architekt David Vávra propojí hudbu, slovo, film a výstavu v jediném prostoru poděbradského divadla. Výstava pak potrvá po celý červen. Pro milovníky orchestrální hudby vystoupí v Hradci Králové swingový Big Band Aldis.

Letos poprvé budou uvedeny tři doprovodné koncerty festivalu již v květnu, a to ve Vysokém Mýtě, Trutnově a Svitavách. Tradiční zahajovací koncert pak proběhne na zámku Sychrov, první červnovou sobotu od 15 hodin.

Dvořákův cestovní pas

Doprovodnou aktivitou hudebního festivalu je DVOŘÁKŮV CESTOVNÍ PAS S KUPÓNY na zvýhodněné vstupy do řady zajímavých turistických míst či atrakcí regionu. Pas obdrží návštěvníci na jednotlivých koncertech oproti předložené vstupence. Navíc je pro ně přichystán festivalový katalog obsahují nejen program festivalu, ale také informace o zajímavostech jednotlivých festivalových měst. Věříme, že i letos bude poznávání a objevování turistických krás regionu s Dvořákovým cestovním pasem zajímavým zpestřením letních dnů. Můžete se těšit na zvýhodněné vstupy do hradů, zámků, pamětihodností, muzeí nebo na zajímavé akce či slavnosti jednotlivých měst.

Interpretační dílny mladých

Nedílnou součástí festivalu jsou již tradiční Interpretační dílny mladých, které se konají v Turnově a nabízejí mladým hudebníkům možnost se zdokonalovat ve svém umění pod vedením profesionálních lektorů. Těmi bývají aktivní hudebníci, kteří patří mezi české interpretační špičky v žánru klasické hudby. Mladí hudebníci se do kurzů mohou hlásit do konce května. Bližší info na www.zusturnov.cz