V Regiocentru se otevře kavárna, obsluhovat budou lidé s postižením

27. 1. 2012 Autor: Jiří Hošna

Návštěvníkům Regiocentra v Hradci Králové začne koncem února sloužit nová kavárna. Hosty zde budou obsluhovat lidé s mentálním postižením. Stavba Bistra u dvou přátel byla financována Správou nemovitostí Královéhradeckého kraje a. s., stála zhruba šest milionů korun.

„Začlenění handicapovaných lidí do společnosti je velmi důležité a Královéhradecký kraj se snaží aktivity, které k tomu přispívají, podporovat. Bistro U dvou přátel je jedním z celé řady projektů. Věřím, že ho budou návštěvníci Regiocentra často a rádi navštěvovat,“ řekl náměstek hejtmana Vladimír Derner, který má na starosti sociální oblast.

Bistro u dvou přátel přivítá své první hosty 27. února. Pracovníci s mentálním postižením budou připravovat občerstvení typické pro francouzská bistra, jako jsou bagety, palačinky a vafle. Nebude chybět ani káva a domácí limonády. „Stavba bistra s prosklenou fasádou připomíná výkladní skříň. Tým pracovníků Bistra u dvou přátel je opravdu pyšný, že si právě nás do této skříňky ´vystavil´ krajský úřad,“ uvedla Hana Šimáčková, vedoucí bistra.

Provoz a vybavení Bistra je financován z Evropského sociálního fondu v operačním programu Lidské zdroje a zaměstnanost v rámci projektu Bistro u dvou přátel. Skok do života na tuto činnost získal téměř pětimilionovou dotaci.

„Lidé s mentálním postižením mají velkou chuť pracovat, ale jejich uplatnění na volném trhu práce je obtížné. Projekt Bistro u dvou přátel jim tuto šanci dá,“ uvedla Kateřina Drábková Bíbusová, ředitelka obecně prospěšné společnosti Skok do života. Její organizace poskytuje na území Hradce Králové služby, které umožňují lidem s mentálním postižením získat sebedůvěru, samostatnost a odpovědnost, aby vnímali svůj život jako smysluplný a srovnatelný s životy ostatních lidí.

Fotogalerie