Stát snížil dotace na dráhu, desetina vlaků se v kraji zastaví

7. 10. 2009 Autor: Imrich Dioszegi

Kvůli snižování dotací státu na veřejnou drážní dopravu se v Královéhradeckém kraji od 13. prosince zastaví necelá desetina vlakových spojů. Dotace státu na železniční dopravní obslužnost v regionech se od příštího roku kvůli ekonomické krizi sníží proti letošnímu roku o více než půl miliardy korun. K podobnému opatření musely kvůli nedostatku peněz od státu v souvislosti s dopady hospodářského útlumu české ekonomiky přistoupit i ostatní české kraje.

Prakticky za každý ze zrušených spojů v kraji bude cestujícím sloužit alternativní vlakové či autobusové spojení. V pracovní dny pojede do 60 minut a o víkendech do 120 minut.

„Původně hrozilo, že náš kraj kvůli krácení příspěvku na drážní dopravní obslužnost bude muset škrtnout až 40 procent spojů, čemuž se podařilo zabránit. Je to také díky zachování finanční spoluúčasti Českých drah, které v našem kraji dají na osobní přepravu kolem 50 milionů korun. Jakékoli rušení spojů není pozitivní zprávou pro cestující, ale v současné velice složité ekonomické situaci se podařilo najít míru maximálně uspokojivého řešení,“ uvedl Josef Ješina, radní Královéhradeckého kraje odpovědný za dopravu.

Dosud kraj hradil drahám prokazatelnou ztrátu z přepravy ve výši 50 korun za kilometr a letos přepočítal ztrátu na 110 korun. Celkový příspěvek státu na drážní dopravu se krajům celkově ztenčil o více než půl miliardy. Smlouva, která počítá s nižším příspěvkem státu a zvyšuje finanční spoluúčast krajů na zajištění osobní přepravy na dráze, bude platit dalších deset let. „Znamená to na druhou stranu stabilizaci pro zajištění jistot v osobní vlakové přepravě do budoucna,“ dodal Ješina.

Královéhradecký kraj má jednu z nejhustších železničních sítí v České republice a dosud se na jejím financování ve srovnání s jinými kraji podílel podstatně nižší částkou než tomu bylo v jiných regionech. Omezení přesně 9,5 procent vlakových spojů znamená, že vlaky najezdí v Královéhradeckém kraji oproti letošnímu roku o 600 tisíc kilometrů méně. Rušení spojů se týká především málo využívaných spojů, které většinou jezdily večer či o víkendech.