Region Severovýchod chce vyplácet dotace z EU rychleji

9. 9. 2009 Autor: ČTK

(ČTK) - Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod, kam patří kraje Liberecký, Královéhradecký a Pardubický, schválil nové podmínky pro žadatele o dotace. Mimo jiné umožní, aby subjekty, které dotace získají, mohly svůj projekt z evropských peněz průběžně financovat. ČTK to řekl předseda Regionální rady a hejtman Pardubického kraje Radko Martínek (ČSSD).

"Příjemci dotací mohou předložit faktury od dodavatelů ještě před jejich proplacením. Úřad je zkontroluje a pokud bude vše v pořádku, převede do pěti dnů peníze. Investoři tedy nemusí náklady hradit ze svého, stačí jim dohodnout s dodavateli lhůty splatnosti 90 dnů," uvedl Martínek.

Původní lhůta na přezkoumání faktur byla nově zkrácena z 90 na 60 dnů. Úřad regionální rady přijal na vyřizování proplácení faktur nové zaměstnance.

Příjemci dotací mohou faktury předkládat každé dva měsíce, což by jim mělo umožnit průběžné financování projektů bez bankovních úvěrů. Celý systém začne platit od 26. října. Postupovat však podle něj mohou již i subjekty, které mají dotace schválené nyní.