Radní Táborský: Opozice nedodržela slovo. Rozpočtu nedala ani hlas

10. 12. 2013

Navzdory konstruktivní a otevřené přípravě krajského rozpočtu na příští rok, s jehož vznikem nebyl při jeho bezmála pětiměsíčním sestavování zásadní politický problém, nedali opoziční krajští zastupitelé při jeho včerejším schvalování ani hlas. Přitom gestor krajské ekonomiky rozpočet řádně a transparentně projednal a dostal od zástupců opozice ujištění, že rozpočet při jeho schvalování podpoří.

„Opoziční zastupitelé prostě nedrží slovo. Chápu, že s návrhy koalice nemusí souhlasit a mohou k nim mít výhrady, je však naprosto zarážející, když slovo a slib, který jsem dostal, nedokážou dodržet. A pokud se někteří hlasování zdrželi, je to v tomto případě stejné, jako by hlasovali proti,“ řekl Josef Táborský, krajský radní odpovědný za oblast ekonomiky. „Způsobem svého hlasování tak ohrozili fungování řady měst a obcí v kraji i jejich občany, kteří jsou na krajském rozpočtu závislí. Někteří konkrétní členové krajského zastupitelstva při tomto hlasování sledovali pouze své osobní, partikulární zájmy a chtíče. Jedná se o neprofesionální a nebezpečný proces,“ dodal radní Josef Táborský.

Kdyby krajský rozpočet neprošel, bylo by ohroženo čerpání evropských i krajských dotací, které zajišťují rozvoj kraje i jednotlivých obcí. Rozpočtové provizorium by znamenalo vážnou komplikaci a zablokování či oddálení dalších klíčových investic, které mohou zlepšit život obyvatel v kraji.

V roce 2014 bude Královéhradecký kraj hospodařit s přebytkem 112,5 milionu korun. Největší krajskou investicí bude zahájení miliardové přestavby nemocnice Náchod. Stovky milionů korun chce kraj získat z evropských fondů na opravy silnic. Pro rozpočet na rok 2014 hlasovali pouze zastupitelé koalice ČSSD a KSČM, kteří mají v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 23 hlasů. Zastupitelé z ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, TOP 09 a z hnutí Východočeši se zdrželi nebo byli proti.