Obchodní akademie a veřejnosprávní škola se sloučí

26. 1. 2012 Autor: Imrich Dioszegi

Začátkem února bude v Královéhradeckém kraji nová škola: Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové. Tato škola vznikne sloučením dvou středních škol, které dosud působily na Hradecku samostatně. Dnes o tom rozhodli krajští zastupitelé.

„Hlavním důvodem je postupný úbytek žáků, kteří se do obou škol hlásí. Slučování podporuje také ministerstvo školství. V některých krajích správní obory a obory obchodních akademií působí také společně. Jedním z dalších důvodů je náš dlouhodobý záměr přesídlit obě školy z dosud pronajatých prostor do budovy hradeckého ´hlucháku´, který kraj vlastní. Tím bychom vytvořili další úspory,“ řekl Jiří Nosek, krajský radní pro oblast školství.

Sloučením obou škol se spojují dvě úspěšné značky, které mají v regionu tradici. Podobně zaměřené školy pod jednou střechou působí i v jiných krajích. Studentů v prvních ročnících ubývá především na obchodní akademii: letos tam do prvního ročníku nastoupilo nejméně prváků od roku 2006. Tamní jazykové škole dokonce ubylo během posledních šesti let 90 procent žáků. Stěžerská veřejnosprávní škola má v tomto směru vyrovnanější bilanci a letos jí nově přijatých žáků dokonce mírně přibylo.

Slučování některých škol vychází z Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Královéhradeckého kraje. Poslední větší balík sloučení škol, který souvisí s úbytkem žákem, schválili zastupitelé v březnu loňského roku. V kraji ubývá středoškoláků dlouhodobě: v prvních ročnících středních škol sedí v lavicích pro 12 tisíc dětí pouze polovina.