Nemocnice v Jičíně a Bydžově budou mít ekologické vytápění

17. 4. 2009 Autor: Jiří Hošna

Nemocnice v Jičíně a její pobočka v Novém Bydžově budou mít do tří let nové vytápění. Rekonstrukcí centrálních kotelen se sníží emise a v ovzduší ubude i prachových částic. Vybudování ekologického vytápění bude stát zhruba 55 milionů korun. Většinu financí na projekt, který včera schválili zastupitelé, chce kraj získat z fondů Evropské unie.

„V současné době je provoz kotelen v obou nemocnicích neefektivní a náklady na vytápění se kvůli tomu zvyšují. Potvrdil to i nedávno provedený finanční audit. Po rekonstrukci bude vytápění nemocnic šetrnější k životnímu prostředí a bude znamenat i větší komfort pro pacienty,“ uvedla krajská radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková.

V Oblastní nemocnici Jičín již je centrální kotelna, která zajišťuje vytápění a teplou užitkovou vodu pro celý areál, v havarijním stavu. Obdobná situace je i v nemocnici v Novém Bydžově, kde je rovněž rekonstrukce nezbytná. Nevyhovující technický stav chce kraj vyřešit za pomoci dotací z evropského Operačního programu životní prostředí. Ekologizace vytápění v jičínské nemocnici bude stát zhruba 41 milionů korun, v Novém Bydžově kolem 14 milionů korun. Dotace z Evropské unie by měly dosáhnout 60 procent z celkově uznatelných nákladů.

Oblastní nemocnice Jičín je rozložena do dvou areálů - v Jičíně a v Novém Bydžově. Má více než 540 lůžek. Nemocnice se postupně modernizuje. Loni v listopadu v Jičíně otevřeli nový pavilon interních oborů za čtvrt miliardy korun. Stavbu ze svého rozpočtu financoval Královéhradecký kraj. Nedávno také nemocnice nově vybavila léčebnu dlouhodobě nemocných, která je v Novém Bydžově. Dva miliony korun, za které získali pacienti například polohovací lůžka, tehdy přišly z fondů Evropské unie.