VIDEO: Nejlepší tesaři a klempíři Čech jsou z Královéhradeckého kraje

4. 3. 2014 Autor: Martina Götzová

Alespoň tedy na základě výsledků dvou soutěží, které se konaly na konci února v Hradci Králové a v Jaroměři. Obě klání vyhlásil Cech klempířů, pokrývačů a tesařů České republiky ve spolupráci s Královéhradeckým krajem.

Nejlepší tesaři a klempíři Čech jsou z Královéhradeckého kraje

"Velice mě potěšilo, že vítězi obou soutěží jsou žáci středních škol Královéhradeckého kraje. Je to doklad velmi dobré úrovně obou škol, péče o profesní přípravu žáků a zároveň i doklad veliké pozornosti, kterou kraj věnuje zachování a dalšímu rozvoji řemesel. A za tento úspěch bych ráda poděkovala učitelům, kteří se přípravě vítězných dvojic věnovali," hodnotila úspěchy škol krajská radní pro oblast školství Táňa Šormová. 

Nejlepší klempíři za region Čechy se hledali na Střední škole Vocelova v Hradci Králové, tesaři pak porovnávali své dovednosti i znalosti na Střední škole řemeslné v Jaroměři. Šest soutěžních dvojic klempířů a třináct párů tesařů muselo zvládnout teoretický test i dva náročné praktické úkoly. Odborná porota pak vybrala tři nejlepší dvojice z každého řemesla a ty se zúčastní celostátního kola v Brně při dubnovém stavebním veletrhu.

Královéhradecký kraj budou reprezentovat za klempíře vítězové své kategorie dvojice Jakub Novotný a Jiří Dvořák ze Střední odborné školy Vocelova. Mezi tesaři bude mít kraj hned dvojí zastoupení, Daniela Regnera a Davida Berku ze Střední průmyslové školy v Náchodě a vítěze kategorie Lukáše Pitharda a Jiřího Špičku ze Střední školy řemeslné v Jaroměři.

Podívejte se na reportáž ze soutěže klempířů na hradecké Střední odborné škole Vocelova:

Fotogalerie