Na silnicích v blízkosti Bělé u Pecky začaly opravy za 87 milionů

6. 4. 2009 Autor: Jiří Hošna

Rozsáhlá rekonstrukce za zhruba 87 milionů korun čeká dvě silnice v blízkosti obce Bělá u Pecky na Jičínsku. Silničáři zde dnes začali s pracemi a s opravami skončí až v listopadu. Na obou komunikacích bude částečně omezen provoz v místech, kde se bude stavět. Silnice budou zcela uzavřené jen při pokládání asfaltových vrstev a motoristé tou dobou budou muset jezdit objízdnými trasami.

Rekonstrukce čeká šest a půl kilometru dlouhý úsek silnice třetí třídy Vidochov – Stupná – Bělá u Pecky a přes tři kilometry dlouhou část silnice druhé třídy Nová Paka – Štikov – Bělá u Pecky. „Náklady na první stavbu se budou pohybovat kolem 57 milionů korun, modernizace druhé vozovky bude stát asi 30 milionů korun. Většinu financí na obě stavby jsme získali z fondů Evropské unie,“ řekl královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Po opravených silnicích by mohli řidiči začít jezdit v listopadu. V době úplné uzavírky úseku Vidochov – Stupná – Bělá u Pecky (14. 4. až 24. 5., 8. 6. až 2. 8.) bude tranzitní doprava vedena pro oba směry z Vidochova přes Novou Paku do Bělé u Pecky. Po silnicích třetí třídy budou řidiči objíždět uzavřený úsek Nová Paka – Štikov – Bělá u Pecky. Objízdná trasa povede zvlášť pro směr z Bělé do Nové Paky a zvlášť pro směr opačný. Přesné datum, od kdy bude objížďka platit, bude teprve stanoveno. Pravděpodobně půjde o období od června do srpna.

Oprava silnic u Pecky patří mezi šest projektů, na které získal Královéhradecký kraj z Evropské unie přes 346 milionů korun. Celkem by letos mělo jít na opravy silnic v regionu i s evropskými příspěvky 800 milionů korun. V následujících pěti letech chce Královéhradecký kraj na opravy z vlastních zdrojů dát 1,3 miliardy korun. V regionu je celkem 3752 kilometrů silnic. Z toho 430 kilometrů tvoří silnice první třídy, zbylé silnice druhé a třetí třídy jsou ve vlastnictví kraje.