Na česko–polské projekty kraj získal zhruba 700 milionů z EU

12. 5. 2010 Autor: Jiří Hošna

Zhruba 700 milionů korun již Královéhradecký kraj získal z fondů Evropské unie na projekty přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Polskem. Za tyto peníze se zmodernizovaly silnice, postavily cyklostezky, podpořila spolupráce záchranářů či vylepšilo zázemí podporující rozvoj turistiky. Celkem kraj společně s polskými partnery obdržel z evropských fondů dotace přesahující částku 1,3 miliardy korun.

„Koncem letošního dubna bylo schváleno dalších 18 projektů, na kterých se podílí nějaká instituce či organizace z Královéhradeckého kraje. Z Evropského fondu pro regionální rozvoj přijde na tyto společné česko-polské projekty, realizované českými subjekty a jejich polskými partnery více než 400 milionů korun. Královéhradecký kraj letos stejně jako loni získal ze všech českých regionů zapojených do tohoto dotačního programu nejvíce peněz,“ řekl náměstek hejtmana Josef Táborský.

V oblasti zaměřené na ochranu životního prostředí letos uspěl mimo jiné projekt, jehož cílem je zlepšení ochrany přírody Krkonoš pomocí vytvoření společného systému řízení, při kterém čeští a polští ochranáři využijí speciální geografický informační systém. Pozitivní dopad na životní prostředí bude mít i projekt, který se týká nastavení dobrého hospodaření s vodou a zlepšení kvality vod v povodí řeky Metuje v Kladském pomezí. Schválen byl rovněž první česko-polský vědecko-výzkumný přeshraniční projekt. Jde o projekt Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR v Novém Hrádku, který bude zaměřen na společný výzkum, vzdělávání a osvětu v oblasti probiotik.

„Podporu získal i rozsáhlý projekt, díky němuž se vylepší spolupráce českých a polských hasičů v příhraničí. Za evropské dotace hasiči nakoupí 20 nových vozidel. Vytvořen bude také společný integrovaný záchranný systém v Krkonoších, na kterém se bude podílet Špindlerův Mlýn a partnerské polské město Podgorzyn,“ dodal náměstek Táborský. Evropskou dotaci obdržela rovněž Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje a Zdravotnická záchranná služba města Jelenia Góra. Na české straně bude rekonstruován a vybaven chátrající objekt v Trutnově, kde vznikne potřebné zázemí pro dvě výjezdové posádky záchranářů a zdravotnický dispečink, polský partner zakoupí dvě sanitky. Výrazně se tak pro pacienty zlepší dostupnost zdravotní péče.

Nejvíce projektů pak bylo schváleno v oblasti rozvoje cestovního ruchu. Uskuteční se například další etapa výstavby cyklostezek v Kladském pomezí, Hronov a polské partnerské město Kudowa Zdrój postaví bikepark a skatepark. Ve vrchlabské památkové zóně je plánována revitalizace klášterní zahrady, v Karpaczi vznikne rekonstrukcí historického objektu informační centrum. V rámci projektu Vyhlídky bez hranic bude také rekonstruováno vyhlídkové místo zvané Hladomorna a k ní přilehlá zeď bývalých městských hradeb v Broumově.

V rámci česko–polské přeshraniční spolupráce bylo již schváleno 51 projektů, na kterých se podílejí subjekty z Královéhradeckého kraje a jejich polští partneři. Evropská unie na tyto projekty poslala celkem více než 1,3 miliardy korun. Další termín pro předkládání žádostí z tohoto programu byl předběžně stanoven na polovinu roku 2011.

Organizace a instituce, které se chtějí ucházet o dotace z Evropské unie v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika - Polská republika 2007-2013, mohou získat bezplatně potřebné konzultace ke svým projektům na odboru grantů a dotací Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.