Na česko-polské projekty dá EU další desítky milionů

19. 11. 2013 Autor: Jiří Hošna

Dalších téměř třicet milionů korun z Evropské unie přijde na projekty, které rozvíjejí česko-polské příhraničí. Dotace podpoří podnikání, inovace, výzkum či kulturu. V programovém období 2007-2013 bylo schváleno již 397 projektových záměrů, na kterých se podílejí subjekty z Královéhradeckého kraje a jejich polští partneři. Výše schválené evropské dotace na tyto projekty činí téměř 2,2 miliardy korun.

„Začátkem listopadu byly schváleny čtyři projekty za téměř 21 milionů korun, kde vedoucím nebo projektovým partnerem je subjekt z Královéhradeckého kraje. Kromě toho se dočkaly podpory i další tři záměry za bezmála devět milionů, které čekají v zásobníku a budou zahájeny postupně z peněz, které se uspoří v rámci již realizovaných projektů,“ řekl náměstek hejtmana Otakar Ruml.

Uspěl například projekt měst Trutnov a Świdnica s evropskou dotací asi 2,6 milionu korun podporující podnikání. Díky němu vznikne v Trutnově informační místo pro podnikatele, odbornou veřejnost a další zájemce. Rozhlasová podpora inovací na polsko-českém pohraničí s téměř osmimilionovou dotací zase bude zaměřena na informovanost podnikatelské sféry o hospodářské tematice rozhlasovými vysíláními.

Projekt s názvem „Pylové a potravinové alergie neznají hranice! Společný výzkum a osvěta“ obdržel evropskou dotaci rovněž za osm milionů a povede ho Mikrobiologický ústav AV ČR. Česko-polský tým bude převážně v laboratořích v Novém Hrádku na Náchodsku realizovat špičkový výzkum, který umožní získat nové poznatky o vlivu probiotik na pylové a potravinové alergie a bude základním předpokladem pro přenos do podnikatelské sféry.

V oblasti kultury pak uspěl záměr „Valdštejn rozvíjí česko-polskou kulturu“ s evropskou dotací za více než dva miliony. Díky němu se budou moci lidé v pohraničí seznámit se společným kulturním a historickým dědictvím. Akci doplní kočovné divadlo vystupovat ve vybraných českých a polských městech.

„Vynikající úroveň česko-polské přeshraniční spolupráce byla zhodnocena i na konferenci, která se v rámci 10. výročí podpisu Dohody o spolupráci mezi Královéhradeckým krajem a Dolnoslezským vojvodstvím uskutečnila v polovině října na zámku Ksiaz u Walbrzychu a v Náchodě,“ dodal náměstek Ruml.

Uchazeči o dotace z Evropské unie v rámci OPPS ČR-PR, mohou získat bezplatně informace a potřebné konzultace ke svým projektovým záměrům na oddělení evropských grantů Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.