Muzeum v Rokytnici přibližuje přírodu i řemesla Orlických hor

17. 12. 2013 Autor: ČTK

(ČTK) Návštěvníci Rokytnice v Orlických horách si mohou prohlédnout expozici v novém muzeu, které vzniklo v objektu bývalé sýpky. V zrekonstruovaných prostorech expozice přibližuje přírodu a řemesla v Orlických horách.

Rekonstrukce sýpky z první poloviny 19. století za 40 milionů korun začala v polovině prosince 2011, dokončená byla letos v květnu. Následně rychnovské muzeum pracovalo na vybudování expozice. V objektu je například možné vytvořit přednáškový sál pro 25 lidí, je v něm řemeslná dílna a částí objektu prostupuje prosklená jedenáctimetrová voliéra.

"Na stromě umístěném ve voliéře je k vidění 55 druhů ptáků, kteří se v Orlických horách vyskytují," řekl Dragoun. Při přípravě preparátů pro nové muzeum podle Dragouna preparátoři využili uhynulé ptáky. "Nové preparáty je možné porovnat s částí historické sbírky Karla Plachetky, který v Orlických horách působil v dobách první republiky," řekl Bohumír Dragoun z rychnovského muzea. Vystaveny jsou také exponáty přibližující historická řemesla, například výrobu skleněných ozdob či betlémů.

Muzeum Sýpka, které bude otevřeno každý den kromě pondělí, by mělo do Rokytnice přilákat více turistů. "Muzeum bude vedle škol na prohlídku lákat také turisty ze sousedního Polska, protože polský turistický trh je doposud podceňovaným fenoménem," uvedl již dříve starosta Rokytnice Petr Hudousek.