Třináct medailí pro mladé olympioniky z Královéhradeckého kraje

4. 2. 2014 Autor: Eva Jouklová, Tomáš Záviský

Pět zlatých, čtyři stříbrné a čtyři bronzové medaile získali koncem ledna na Vysočině mladí sportovci z Královéhradeckého kraje na Hrách šesté zimní olympiády dětí a mládeže České republiky. Mezi 91 královéhradeckými závodníky byli nejúspěšnější orientační běžci na lyžích Martina Waňková a Ondřej Starý.

O unikátní čtvrt kilové olympijské medaile ze skla a kovu usilovalo 1100 nejlepších sportovců z České republiky. Královéhradecké reprezentanty na místě podpořil hejtman Lubomír Franc, radní pro školství Táňa Šormová a ředitelka krajského úřadu Ivana Křečková.

Hned dvakrát se nejvýše na stupeň vítězů podívala vrchlabská lyžařka Nikola Bubáková. Bodovali i další alpští lyžaři Klára Gašparíková a Tomáš Klinský, když oba získali stříbro a bronz. Ze stříbra v závodu s hromadným startem na čtyři kilometry se radovala biatlonistka Zuzana Zálabská.

Nejúspěšnějšími z výpravy byli orientační běžci Martina Waňková a Ondřej Starý. Vyhráli sprinterské závody na krátké trati, třetí byla Barbora Chaloupská. V individuálním závodu na trati „medium“ získala Waňková stříbrnou a Starý bronzovou medaili. Společné zlato si vyjeli v týmových závodech „médium“.

Po několika letech byl úspěšný také hokejový tým Královéhradeckého kraje. Šesté místo je největším úspěchem našich hokejistů v historii olympiád dětí a mládeže. „Sportovcům i celému týmu trenérů děkuji za skvělou reprezentaci kraje,“ řekl královéhradecký hejtman Lubomír Franc. Právě trenéra Tomáše Lagutina ocenila za čestné sportovní chování předsedkyně Českého klubu Fair play Květoslava Pecková-Jeriová. Upozornil totiž na chybu rozhodčích a neoprávněný postup královéhradeckého reprezentanta v rychlobruslení.

Kompletní zprávu k medailovým úspěchům výpravy Královéhradeckého kraje najdete zde.

Soubory ke stažení

Fotogalerie