Královéhradečtí sportovci ovládli na letní olympiádě dětí a mládeže ČR 2013 orientační běh, kanoistiku a střelbu ze vzduchové pušky

26. 7. 2023 Autor: Tomáš Záviský

Mladí olympionici z Královéhradeckého kraje přivezli z Her VI. letní olympiády dětí a mládeže České republiky 2013 ve Zlínském kraji celkem deset zlatých, sedm stříbrných a sedm bronzových medailí. Pro reprezentační výpravu 154 sportovců to byly hry plné úspěchů i smolných okamžiků, dočkali jsme se ale i nečekaných příjemných překvapení.

ODM 2013 slavnostně zahájilo zažehnutí olympijského ohně, který vzplál nad fotbalovým stadionem Miroslava Valenty v Uherském Hradišti v neděli 23. června. Olympijskou pochodeň přinesli na stadion sportovci Zlínského kraje v čele se střelkyní, bronzovou medailistkou z XXX. letních olympijských her 2012 Adélou Sýkorovou. Zapálení olympijského ohně doprovodil obrovský aplaus více než 3.000 sportovců, trenérů, vedoucích výprav, hostů a zástupců všech 14 krajů České republiky. Sportovce našeho kraje přijeli osobně podpořit hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc, radní Táňa Šormová a další. Jak už bývá na Olympiádách dětí a mládeže zvykem, krajské výpravy přivede na plochu stadionu významný sportovec z příslušného kraje. Letošní vlajkonoškou výpravy Královéhradeckého kraje byla vicemistryně světa, hradecká kanoistka Jana Blahová, která na olympijských hrách v Pekingu v roce 2008 získala osmé místo. Slavnostní program zahajovacího ceremoniálu uzavřelo vystoupení Moniky Absolonové.

V pondělí ráno se rozběhla většina soutěží a naši reprezentanti začali sbírat první medailové úspěchy. Po úvodním dni, kdy naši reprezentanti získali hned několik medailí, se v celkovém bodování krajů Královéhradecký kraj usadil na průběžném sedmém místě. Podle počtu medailí po prvním dni nám patřila dokonce pátá příčka. Tu jsme nakonec neudrželi, ale naši sportovci neodjeli s prázdnou. Konečná bilance reprezentantů Královéhradeckého kraje je deset zlatých, sedm stříbrných a sedm bronzových medailí. Spolu s 35 bodovanými místy to letos stačilo celkově na desáté místo. Medailí náš kraj ale získal více než v některých minulých ročnících letních olympiád. Cenné kovy krajská výprava získala v atletice, cyklistice, kanoistice, nohejbale, orientačním běhu, plavání a sportovní střelbě.

Toto sportovní klání však není jen o poměřování krajů, ale hlavně o osobních úspěších jednotlivých sportovců a o jedinečné olympijské atmosféře, která po celou dobu vládla na sportovištích i mimo ně.

Jednou z nejúspěšnějších disciplín pro výpravu Královéhradeckého kraje byl orientační běh. Královéhradečtí orientační běžci - Barbora Chaloupská, Anna Kochová, Ondřej Metelka a Daniel Vandas přivezli celkově čtyři zlaté a dvě stříbrné medaile. Kromě úvodního závodu, kde se našim běžcům nedařilo, bodovali ve všech ostatních závodech. K nejfamóznějším okamžikům královéhradeckých orientačních běžců patřil čtvrteční závod na krátké trati. Při něm čtyři naši reprezentanti získali ze čtyři možných tři zlaté medaile a k tomu jedno stříbro. Podvečerní vyhlašování tohoto závodu, při slavnostním medailovém ceremoniálu v Uherském Hradišti, bylo díky tomu neopakovatelným zážitkem.

Medailové ambice potvrdili také kanoisté, kde duo našich „zlatých holek“ Ludmila Kotěrová a Zdeňka Ruferová potvrdilo vynikající formu a svou přední pozici v čele celorepublikové špičky. Na své oblíbené trati K2 na 500 m vybojovaly zlatou medaili, k té ještě před tím získaly zlatou medaili na krátké dvousetmetrové trati (K2). Z olympiády tak odjížděly se dvěmi medailemi z toho nejcennějšího kovu. Vynikající formu potvrdila také střelkyně Katka Divíšková, která se před časem nominovala na letošní Mistrovství Evropy. Při zlínském olympijském závodě ve střelbě ze vzduchové pušky porazila všechny ostatní dorostenecké střelkyně a s celkovým nástřelem 203,2 bodů vybojovala zlatou medaili.

Smolné okamžiky zažili reprezentanti v cyklistice. Tady jsme měli velké ambice, náš kraj totiž reprezentoval Lukáš Slavík, který na minulých letních hrách před dvěma lety v Olomouckém kraji získal v cyklistice dvě zlaté medaile, a také vynikající Lukáš Kun, který měl však v Uherském Hradišti velkou smůlu. V závodě MTB sprintu byl 150 metrů před cílem v čele závodu. Nešťastný pád vedoucího závodníka před ním však Lukáše zcela zastavil a připravil o jistou medaili. V závodě MTB Cross Country byl ale Lukáš Kunt úspěšný a po vydařeném závodě dojel na druhém místě. Ani Lukáš Slavík nakonec neodjel z olympiády s prázdnou. V silničním kritériu na 20 km potvrdil roli favorita a získal stříbrnou medaili. Zlatá medaile mu unikla jen o vlásek. Finiš závodu byl totiž tvořen dlouhou táhlou zatáčkou a jen díky nevýhodné pozici na vnější straně závěrečné zatáčky nemohl vítězného Matěje Oudu z Plzeňského kraje přespurtovat. Přesto byl jeho výsledek úspěch, kterým Lukáš dokázal, že patří v České republice ve své věkové kategorii ke špičce.

Většina ambicemi nabitých reprezentantů Královéhradeckého kraje splnila očekávání a přivezla z Olympiády dětí a mládeže medaile. Někteří reprezentanti však překvapili a potvrdili, že ve sportu není nikdy nic předem jasné a že lze i s menšími „papírovými předpoklady“ nakonec vyhrát. Tady jsou některé jejich příběhy:

Jan Pospíšil nastoupil do finálového olympijského závodu ve střelbě ze vzduchové pušky ze sedmého místa. Už to je pro střelce určitý handicap. Střelecké závody představují převážně veliký psychický tlak, který je ve druhé části závodu ještě stupňován vyřazovacím systémem na dvě střely. Není to ale jen o psychice. Zkuste vydržet stát více než hodinu na jednom místě s několikakilogramovou puškou, kterou si můžete jen na chvíli mezi střelami opřít o speciální stojan. Navíc jde o milimetry a jakékoli zaváhání jen při jedné ráně může pro závodníka znamenat vyřazení. Závody ve střelbě patřily k velkým zážitkům. Honza všechen ten tlak perfektně ustál. Jeho výkon předčil ostatní finálové střelce a získal nakonec medaili z toho nejcennějšího kovu. Královéhradečtí střelci tak na ODM 2013 zcela ovládli střelbu ze vzduchové pušky a odjeli se dvěma zlatými medailemi.

Nohejbalisté Filip Horčička, Lukáš Kábrt a Marian Příhoda reprezentující Královéhradecký kraj přijeli na olympijský turnaj s cílem umístit se do šestého místa. Už to by před olympiádou považovali za úspěch. Ambice na medaile neměli. To, co ale předvedli, vzalo dech i zkušeným závodníkům. Hráli prostě skvěle. Po několika vyhraných zápasech, ve kterých porazili reprezentanty Zlínského kraje, Hlavního města Prahy, Plzeňského, Jihočeského, Jihomoravský, Ústeckého a Severomoravského kraje si nakonec odvezli dvě bronzové medaile ze soutěže dvojic i trojic.

Kompletní přehled medailistů a sportovců Královéhradeckého kraje umístěných na bodovaných místech je uveden v příloze. Záznamy televizních reportáži, fotografie, seznamy reprezentantů i podrobné výsledky jednotlivých sportů si můžete prohlédnout na webových stránkách projektu na adrese - http://odm2013.olympic.cz/.

Šestý ročník letních olympijských her dětí a mládeže České republiky skončil. Naši reprezentanti se však již teď intenzivně připravují na Hry VI. zimní olympiády dětí a mládeže České republiky 2014, které se odehrají v Kraji Vysočina. Tento unikátní projekt pro mladé sportovce České republiky tak uzavře již 12 let své úspěšné existence.

Soubory ke stažení

Fotogalerie