Hejtman otevřel moderní operační středisko policie

15. 11. 2013

Nové Integrované operační středisko policie bylo dnes otevřeno v Hradci Králové. Akce se kromě jiných zúčastnili i hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc a policejní prezident Martin Červíček. Středisko policii usnadní její práci a pomůže jí mimo jiné být včas na místě zásahu.

„Je velmi důležité, aby policisté měli pro výkon své práce co nejlepší podmínky. Těší mě, že Krajské ředitelství Královéhradeckého kraje je jako první v republice, kde je integrované operační středisko vybaveno moderní technologií, která policistům pomůže zrychlit a zefektivnit práci v rámci Integrovaného záchranného systému,“ uvedl hejtman Franc.

Díky projektu se zvýší rychlost a efektivnost reakce policie při hrozbách nebo následcích přírodních a technologických katastrof. Policie nyní může využívat nové technologie pro operační řízení, které zajistí získání kvalitnějších informací z tísňových hovorů, vyšší účinnost operačního řízení a nasazování sil a prostředků, zvýšení přehledu o operační situaci a zkrácení přepravních časů. Snadnější také bude komunikace mezi složkami Integrovaného záchranného systému.

V rámci Integrovaného operačního střediska je jedenáct dispečerských pracovišť, z toho jedno v místnosti krizového řízení. Celkové náklady na projekt činily více než 31 milionů korun. Z toho pokryla 85 procent evropská dotace, zbytek financovalo policejní ředitelství z vlastních zdrojů.

Policie by chtěla postupně pokrýt celé území České republiky krajskými integrovanými operačními středisky, které by byly vybaveny moderní technologií. Podstatně by se tím zvýšila efektivita operačního řízení policie v rámci Integrovaného záchranného systému.