Hejtman ocenil Zlatým kolovratem kováře a řezbáře

17. 12. 2012 Autor: Jiří Hošna

Leoš Pryšinger, který se věnuje řezbářství, a kovář Josef Drašnar letos převzali z rukou královéhradeckého hejtmana Lubomíra France cenu Zlatý kolovrat. Kraj toto ocenění uděluje od roku 2002 lidem, kteří se v regionu zasloužili o udržování a rozvoj tradičních lidových řemesel. S cenou je spojený věcný dar v hodnotě pět tisíc korun.

"Cena je určena zejména řemeslníkům a tvůrcům, kteří usilují o zachování a rozvoj tradiční lidové kultury. Kraj také Zlatý kolovrat uděluje v souladu s vládní Koncepcí účinnější péče o tradiční lidovou kulturu v České republice. Ocenění zároveň ukazuje veřejnosti, že stará tradiční řemesla stále žijí, jsou krásná a mají pořád co nabídnout,“ řekl hejtman Franc.

Řezbář Leoš Pryšinger se proslavil zejména ztvárněním unikátní zmenšeniny Braunova Betléma v Novém lese u Kuksu. Dřevořezbu zhotovil podle originálu, fotografií, soupisu díla a dokonce dochovaného účtu vystaveného samotným Matyášem Bernardem Braunem. V roce 2012 byl oceněn Světovým sdružením přátel betlémů, podílel se na otevření naučné stezky Kuks - Betlém a v roce 2004 získal ocenění Rady města Dvora Králové nad Labem. za přínos v oblasti kultury. Jeho práci představila i řada televizních pořadů.

Josef Drašnar začal v kovářství podnikat v roce 1990 a o dva roky později v Polici nad Metují otevřel starou „Panskou kovárnu“. Zde začal pracovat se svým synem Tomášem, který se v Hradci Králové vyučil uměleckým kovářem. Dnes pracují společně, zařídili si i malou galerii kovářství. Vyrábějí kované doplňky do domů i exteriérů, předvádějí kovářské řemeslo na kulturních akcích. U své kovárny pořádají při pravidelné Polické pouti malý den řemesel, kdy k nim přichází stále více návštěvníků i s dětmi.

V loňském roce získala Zlatý kolovrat Dana Holmanová, která se věnuje zdobení perníčků, a krajkářka Miroslava Šustrová. Kraj dosud udělil 27 těchto cen.

Fotogalerie