Do Kuksu dorazilo po cyklostezce od Hradce 100 tisíc kolařů a chodců

28. 11. 2013 Autor: Imrich Dioszegi

Jako kdyby každý obyvatel Hradce Králové od kojenců po seniory vyrazil na kole po labském břehu na trasu mezi krajským městem a Kuksem: tolik lidí přilákala během první letní sezony nová turistická atrakce, bezmála třicetikilometrová cyklostezka spojující nejlidnatější východočeské město s unikátní barokní památkou. Od dubna do listopadu se po cyklostezce u Kuksu projelo či prošlo 97 tisíc lidí, u hradeckých Věkoš to bylo v obou směrech dokonce přes 192 tisíc lidí.

„Čísla z první turistické sezony jednoznačně potvrzují, že tato investice poskytuje lidem dobrou službu a přispěla ke zlepšení nabídky v oblasti cestovního ruchu v našem kraji. Stavba navíc slouží lidem, kteří ji používají jako bezpečnou cestu do práce,“ řekl první náměstek královéhradeckého hejtmana Otakar Ruml, který za oblast cestovního ruchu odpovídá.

Sčítače počtu návštěvníků, které jsou umístěny v zemi a bezpečně zaznamenávají počty cyklistů a chodců, jsou rozmístěné na Kuksu, ve Smiřicích a v hradeckých Věkoších. Nejvíce se jezdí po cyklostezce poblíž krajského města, nejslabší provoz je na Kuksu. V červenci využilo cyklostezku u Věkoš 44 tisíc lidí, na Kuksu jich bylo celkem 25 tisíc.

Nový úsek Labské stezky vedoucí z Hradce Králové přes Smiřice, Jaroměř-Josefov do Kuksu lidé využívají už od začátku letošního roku, oficiálně byl otevřen v polovině letošního května. Investorem stavby, která vyšla na 67,5 milionu korun a velkou část zaplatila finanční podpora z Evropské unie, byla obecně prospěšná společnost Královéhradecká labská, jejímiž zakladateli jsou Královéhradecký kraj, Statutární město Hradec Králové, Město Smiřice, Město Jaroměř a obec Kuks.