Cyklostezka z Hradce do Kuksu má svůj základní kámen

29. 5. 2012 Autor: Imrich Dioszegi

Položením základního kamene dnes začala stavba šestadvacetikilometrové trasy pro cyklisty, která po břehu Labe spojí Hradec Králové s Kuksem. Stavbaři začnou budovat zpevněné cyklostezky s asfaltovým či cemento-betonovým povrchem na několika místech najednou.

Po cestě, která by měla být hotova na konci letošního roku, se budou moci cyklisté i in-line bruslaři svézt příští rok na jaře. Stavba vyjde na 60 milionů korun, většinu nákladů uhradí finanční zdroje Evropské unie.

„Tato cyklostezka by měla oživit malebný labský břeh a spojit krajské město s jedním z nejatraktivnějších míst kraje – Kuksem. Projekt bude sloužit nejen turistům, ale také jako bezpečná cesta do práce. Na tento projekt dokázal kraj získat významný příspěvek z Evropské unie,“ uvedl náměstek královéhradeckého hejtmana Josef Táborský.

Putovat na kole mezi Hradcem a Kuksem nebude díky zpevněnému povrchu cyklostezky jen pohodlné, ale také bezpečné: cyklostezka se bude vyhýbat silnicím či jakémukoli kontaktu s automobily: Projekt například počítá s vybudováním cyklistického tunelu v Jaroměři, kde cyklostezka přetíná silnici první třídy vedoucí na Náchod.