Co dělat při akutní otravě metylalkoholem?

17. 9. 2012 Autor: odbor zdravotnictví

Byla zveřejněna telefonní linka 841 155 155, na kterou se mohou obyvatelé kraje obrátit v případě podezření z otravy metylalkoholem.

Na jednání pracovní skupiny při Krajské hygienické stanici Královéhradeckého kraje dne 17.9.2012 v 13:00 hod byla zveřejněna telefonní linka na kterou se mohou obyvatelé kraje obrátit v případě podezření spojeného se zakoupením či konzumací alkoholu. Jedná se o telefonní linku

841 155 155

Informace lze dále získat na stránkách:

  • Ministerstva zdravotnictví – mzcr.cz
  • Státní zdravotní ústav Praha – www.szu.cz
  • Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové – khshk.cz

Autor: oddělení krizového řízení


Co dělat při akutní otravě metylalkoholem?

Nepřehlédněte! Aktuální informace pro veřejnost vztahující se k intoxikaci metylalkoholem najdete na http://www.tis-cz.cz/

Lze poznat Methylalkohol?

Podle chuti nápoj s metylalkoholem nepoznáme. Také příznaky se zpočátku neliší od otravy alkoholem, nejdříve jsou příjemné – dobrá nálada, zlepšení sebedůvěry, později se ale dostaví bolesti hlavy a zvracení. Postižené osoby mají široké zornice, které nereagují na světlo. Otravu metylalkoholem mohou prozradit typické poruchy zraku – rozmazané vidění, výpadky zorného pole, poruchy rozlišení barev, později osoby upadají do bezvědomí.

Jak se otrava léčí?

Úspěch léčby závisí na včasnosti, kdy je zahájena. Jako protijed se používá alkohol, který se podává i po několik dní, často souběžně s použitím hemodialýzy, tj. umělé ledviny, která odstraní z těla metylalkohol i jeho toxické metabolity, poškozující sítnici a optický nerv.

Existuje první pomoc?

Důležité je vypít kvalitní alkohol a to co nejdříve, když vznikne na otravu podezření. Podává se v dávce 1-2 dl 40% alkoholického nápoje, který lze zředit vodou nebo džusem, pak je třeba rychle kontaktovat záchrannou službu.