Broumovsko má novou cestu na hranici s Polskem

23. 10. 2009 Autor: Jiří Hošna

Nová cesta pro cyklisty a pěší na hranici s Polskem, dvě záchytná parkoviště a opravená místní komunikace - to vše se podařilo za téměř 18 milionů korun vybudovat v obci Božanov na Broumovsku. Obec dnes cestu k hraničnímu přechodu otevřela, většinu financí získala na tento projekt z Evropské unie. Díky lepší dopravní infrastruktuře se budou moci lidé z Broumovska dostat snadno do rekreačního areálu na polské straně.

„Na polské straně je velké rekreační středisko. Podobné zařízení zatím na Broumovsku nemáme. Díky opravené cestě se lidé z Čech snadno dostanou do Polska a Poláci naopak do naší republiky. Projekt výrazně přispěje k rozvoji turistického ruchu v obou regionech,“ řekl starosta obce Božanov Karel Rejchrt.

Na projekt získal Božanov společně s polskou obcí Radków téměř 50 milionů korun z Evropské unie. Na české straně Božanov opravil komunikaci v obci, vybudoval dvě záchytná parkoviště a cestu pro cyklisty a pěší na hranici s Polskem. Na polské straně ještě stavební práce pokračují.

„Každý projekt, který přispěje ke zlepšení turistického ruchu a dopravní infrastruktury na hranicích Česka s Polskem je velkým přínosem. S podobnými projekty na opravy komunikací k hraničním přechodům letos uspěl i Královéhradecký kraj a získal na ně více než 200 milionů korun z Evropské unie,“ uvedl hejtman Lubomír Franc, který se dnes otevření cesty z Božanova do Polska zúčastnil. Díky krajským projektům silničáři zmodernizují přístupové komunikace k hraničním přechodům Broumovského výběžku a zrekonstruují silnice k hraničnímu přechodu Olešnice v Orlických horách – Lewin Klodzki.

Fotogalerie