Audit: nemocnice dluží přes 170 milionů, kraj chce vyvést zdravotnictví z červených čísel

18. 3. 2009 Autor: Imrich Dioszegi

Nutné změny ve způsobu řízení krajského zdravotnictví, transparentnější hospodaření i dluh krajských nemocnic ve výši 175 milionů korun: to jsou základní body, které přináší výsledky auditu obchodních a příspěvkových organizací Královéhradeckého kraje v oblasti zdravotnictví. Podrobnou zprávu o výsledku auditu dnes přebírají krajští zastupitelé. Audit provedlo ve všech obchodních i příspěvkových organizacích kraje celkem pět auditorských firem.

„Díky auditu v podstatě stanovil startovní čáru pro novou budoucnost krajského zdravotnictví: dosavadní způsob řízení a vedení zdravotnictví byl neudržitelný. Rozhodně nehrozí omezování dostupnosti a kvality zdravotnické péče v žádném z krajských zařízení. Potvrzuje se, že ekonomická situace nemocnic je horší než tvrdilo bývalé vedení holdingu. To vytvořilo nepřehledný složitý propletenec obchodních vztahů, které dosud bránily spolehlivé kontrole kraje. To jsme změnili a nyní máme všechny obchodní společnosti holdingu máme pod kontrolou Díky auditu máme , jak krajské zdravotnictví stabilizovat a rozvíjet,“ uvedl královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Potvrzuje se, že některé nemocnice dlouhodobě hospodaří se ztrátou: vedení nemocnic, které mají ekonomické problémy, nyní jednají se svými dodavateli a připravují splátkové kalendáře svých pohledávek. Kraj je zároveň připraven kdykoli ekonomice jednotlivých nemocnic finančně pomoci.

„Zdravotnictví není výdělečná činnost, ale jako veřejná služba nemůže být při svém hospodaření ztrátové. Vedení holdingu nyní musí nastavit pravidla řízení efektivnějším směrem a zdravotnická zařízení musí začít postupně ekonomické ztráty snižovat. V žádném případě nehrozí omezení kvality a dostupnosti zdravotní péče v našem kraji,“ uvedla Jana Třešňáková, radní odpovědná za zdravotnictví.

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje nyní tvoří deset akciových společností: vedle čtyř oblastních a jedné městské nemocnice to jsou firmy, které zabezpečují služby pro oblast zdravotnictví. Královéhradecký kraj zaměstnává v oblasti zdravotnictví přes 3 500 lidí. Kraj řídí také pětici příspěvkových organizací.

Seznam společností Královéhradeckého kraje, které působí v oblasti zdravotnictví

Obchodní společnosti kraje:
Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje a. s.
Oblastní nemocnice Trutnov a. s.
Oblastní nemocnice Jičín a. s.
Oblastní nemocnice Rychnov nad Kněžnou a. s.
Oblastní nemocnice Náchod a. s.
Městská nemocnice a. s. Dvůr Králové nad Labem
SERVIS ZH KHK, a.s.
Královéhradecká lékárna, a.s.
Centrální zdravotnická zadavatelská, s.r.o.
Nadační fond na podporu zdravotnictví Královéhradeckého kraje
Veřejné stravování Broumov, s.r.o.

Příspěvkové organizace:
Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje
Léčebna dlouhodobě nemocných Opočno
Léčebna dlouhodobě nemocných Hradec Králové
Protialkoholní a záchytná stanice
Sdružení ozdravoven a léčeben okresu Trutnov