Cenu fair play si z Olympiády dětí a mládeže odnesl orientační běžec Matěj Čečka z Hradce Králové

30. 1. 2023

Reprezentant výpravy Královéhradeckého kraje, lyžařský orientační běžec Matěj Čečka, získal cenu fair play na Olympiádě dětí a mládeže ČR 2023, která 26. ledna skončila ve Špindlerově Mlýně. Fair play chování je jeden z pilířů olympijských závodů, ke kterému v úvodu soutěžních dnů vyzvala závodníky předsedkyně Českého klubu fair play Šárka Strachová. Po celou dobu her sportovce sledovali rozhodčí, trenéři a organizátoři na všech sportovištích a v závěru olympiády komise rozhodla o nejlepším činu. Cenu fair play získal Matěj Čečka, reprezentant výpravy Královéhradeckého kraje.

„Všichni sportovci se po dobu olympiády snažili podávat co nejlepší výkony a o medaile bojovali jako lvi. Občas ale ve sportu nastanou momenty, ve kterých je důležitější férovost a výsledky by měly jít stranou. Matěj Čečka z naší výpravy v závěru závodu lyžařského orientačního běhu nechtěně přišlápl soupeři běžku a způsobil tak jeho pád. Matěj, který měl mírný náskok v cílové rovince, lehce zpomalil, soupeře pustil před sebe a umožnil mu zisk stříbrné medaile. Tak tomu říkám fair play. Matějovi za férové jednání a dobrý příklad pro ostatní děkuji a k získání ocenění moc gratuluji,“ okomentoval náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek odpovědný za oblast školství a sportu.

Cenu fair play si z Olympiády dětí a mládeže odnesl orientační běžec Matěj Čečka z Hradce Králové

Na všech sportovištích měli rozhodčí, organizátoři a trenéři k dispozici bílou kartu a v případě fair play chování ji vytáhli. Bílá karta je vlastně protipólem k červeným a žlutým kartám a jejím cílem je neupozorňovat během hry pouze na to, co je špatně, ale vyzdvihnout i to, co je pozitivní, férové, či týmové. Komise sestavená ze zástupců pořadatelů na závěr her vybere jednoho účastníka, který při slavnostním závěrečném ceremoniálu obdrží hlavní cenu a jako odměnu získá hodinky značky PRIM. Památnou placku fair play upozorňující na férové chování také dostane každý sportovec, který v průběhu závodů bílou kartou získal.

„Olympijské hry a životní filozofie olympismu vycházejí z hodnot přátelství, respektu, snahy vyniknout, fair play a dalších. Pro děti a mládež je osvojení si těchto hodnot skvělým pomocníkem nejenom pro sportování, ale i pro celý běžný život. Proto jsou tyto hodnoty také součástí rámcových vzdělávacích plánů pro základní vzdělávání a objevují se jako průřezová témata například v hodinách občanské, tělesné či výtvarné výchovy, ale i v dějepise a vlastivědě,“ dokončil náměstek Štěpánek.

Výprava mladých reprezentantů Královéhradeckého kraje se historicky poprvé umístila v celkovém krajů na prvním místě. Sportovci v 11 disciplínách celý týden ukazovali výborné sportovní výkony a na domácí půdě ukázali, že náš region má dostatek sportovních talentů. Krajská výprava kromě celkového prvenství ještě získala 10 zlatých, 13 stříbrných a 8 bronzových medailí.