Operační program Životní prostředí

27. 11. 2008 Autor: Roman Klíma

Program se široce zaměřuje na zlepšení kvality životního prostředí v ČR, které je předpokladem pro zdravé domácí obyvatelstvo, ale také pro zvýšení atraktivity území pracující a investory. Podporuje konkrétní aktivity ekologických organizací a posiluje povědomí široké veřejnosti v otázkách a problémech životního prostředí v ČR.


Zpět na přehled programů a iniciativ


Příklady typových aktivit, které je možné financovat

- podpora vodohospodářství, snižování rizika povodní - obce získávají dotaci při výstavbách nebo rekonstrukcích ČOV, stokových systémů, úpraven a zdrojů pitné vody. Instituce, zabývající se správou povodí, realizací protipovodňových plánů, jsou podporovány při budování a modernizaci informačních systémů předpovědní povodňové služby nebo při úpravách vodních toků a koryt s cílem snížit riziko dopadů příštích povodní.

- zlepšování kvality ovzduší - v oblasti ovzduší se podporují projekty vedoucí ke snížení produkce nebezpečných emisí například rekonstrukcí spaloven tak, aby splňovaly současné standardy. Podporu má i osvěta veřejnosti v oblasti snižování spotřeby energie, prašnosti a zatěžování ovzduší.

- efektivnější využívání energie - investiční podpora je určena na výstavbu nových a rekonstrukce stávajících zařízení, které k výrobě tepla a elektřiny využívají obnovitelné zdroje energie. Jedná se například o instalace kotlů na biomasu, stavby větrných nebo vodních elektráren. Prostředky plynou i do zateplování budov a pobízení fyzických osob k využívání ekologičtějších forem výroby tepla.

- lepší nakládání s odpady - samosprávné celky získají podporu při budování sběrných dvorů a skladů, také na nákup zařízení sloužících ke třídění a recyklaci odpadů. Neziskové organizace mohou žádat o podporu osvětově-vzdělávacích kampaní, které pomůžou k vyšší zodpovědnosti a zájmu občanů třídit odpad. Prostředky plynou i na rekultivace starých skládek, odstraňování nepovolených skládek nebo na sanace vážně kontaminovaných oblastí, jakými jsou staré průmyslové objekty, zemědělské areály apod.

- zlepšení stavu přírody a krajiny - podporují se opatření vedoucí k zachování, resp. zvyšování početnosti druhů ve fauně i flóře. Ekologické organizace mohou žádat o granty na výsadby alejí, větrolamů, břehových porostů, úpravy lesních cest, které zabrání erozím a sesuvům. Dotčené obce a kraje mohou získat podporu při řešení problémů spojených s bývalou hornickou činností.

- podpora enviromentálního povědomí - nestátní organizace, ale i samotné obce nebo kraje mohou získat finanční prostředky na rekonstrukce stávajících ekologických center a poraden, na jejich materiální a technické vybavení, ale také na výstavbu zcela nových objektů sloužících pro vzdělávání veřejnosti v této oblasti. Financována bude i tvorba a vydávání odborných materiálů, natáčení ekologicky zaměřených filmů a pořadů.

Příklady subjektů, které mohou být žadateli

Územní samosprávné celky; správci povodí, vodních toků a nádrží; provozovatelé systémů předpovědní povodňové služby; nestátní neziskové organizace; podnikatelské subjekty; bytová družstva; veřejné výzkumné instituce; nadace a nadační fondy; občanská sdružení a církve; Ministerstvo životního prostředí ČR, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Kde získáte bližší informace a koho můžete kontaktovat

Řídícím orgánem OP ŽP je Ministerstvo životního prostředí ČR, Odbor fondů EU

Internetové stránky: www.opzp.cz, www.env.cz, www.sfzp.cz, www.strukturalni-fondy.cz

Kontaktní email: info@env.cz

Kolik peněz je k dispozici

Alokace pro programovací období 2007 - 2013: 4 918 mil. EUR (cca 137,7 mld. CZK*) ze zdrojů Společenství; 868 mil. EUR (cca 24,3 mld. CZK*) z národních zdrojů.

* přepočteno dle kurzu 1 EUR = 28 CZK

Výsledky výzev

Výsledky doposud realizovaných výzev.

Plán výzev na rok 2009

Plán výzev na rok 2009.