VIDEO Pozvánka: Letošními krajskými dožínkami ožije Hradec Králové 18. a 19. září

11. 8. 2015 Autor: Martina Götzová

Sklizeň v Královéhradeckém kraji je v plném proudu a stejně tak i přípravy dvanáctého ročníku Královéhradeckých krajských dožínek. Stejně jako loni bude prostranství před koupalištěm Flošna a všesportovním stadionem v Hradci Králové patřit dvoudenním oslavám zemědělců. 18. a 19. září se mohou návštěvníci dožínek těšit na výstavu zemědělské techniky a hospodářských zvířat, lákavý hudební program a samozřejmě na ochutnávky regionálních potravin a dožínkové trhy.

Krajské dožínky jsou už tradiční akcí, kterou si oblíbily desetitisíce návštěvníků. Pro nás je to skvělá příležitost, jak přiblížit lidem nejen z celého kraje, ale i ze širšího okolí regionální potraviny našich zemědělců. Přínosem je i každoroční Den zemědělství, který předchází hlavnímu sobotnímu dožínkovému programu a který má podporovat zájem dětí o vzdělání v oblasti zemědělství. Navštíví ho vždy žáci různých škol z celého kraje a mají tak možnost poznat práci zemědělců zblízka,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc, pod jehož záštitou se krajské dožínky konají.

Dvoudenní oslavy sklizně a zemědělství odstartují v pátek dopoledne Dnem zemědělství Královéhradeckého kraje, který nabídne mimo jiné výstavy hospodářských zvířat a zemědělské techniky. Dětem se představí i ukázky chovu, práce se zvířaty, stříhání ovcí, včelařství. Sobotní program 12. ročníku Královéhradeckých krajských dožínek zahájí tradiční kočárová jízda. Slavnostní dožínkový průvod městem vyráží v 10:30 od zimního stadionu ke koupališti Flošna. Na prostranství před koupalištěm a všesportovním stadionem budou návštěvníky čekat dožínkové trhy, ochutnávky regionálních potravin, ukázky práce se zvířaty. V pravé poledne budou oceněni nejúspěšnější zemědělci Královéhradeckého kraje. Celé odpoledne bude na dvou pódiích probíhat hudební i divadelní program, o který se postará například Václav Neckář se svou skupinou Bacily, Láďa Křížek, hradecký JH Big Band, chlumecký Big Band Melodybrass nebo hradecké základní umělecké školy, ale i spousta dalších.

Více podrobností a podrobný program naleznete na http://www.kralovehradeckedozinky.cz .

Záštitu Královéhradeckými krajskými dožínkami převzal ministr zemědělství Marian Jurečka, hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc a primátor města Hradec Králové Zdeněk Fink.

Přidejte se k nám i na Facebooku!