Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaGastrospeciality

Gastrospeciality v Královéhradeckém kraji

Pokud chcete prožít dobu strávenou v Královéhradeckém kraji všemi smysly, ochutnejte některou z místních specialit. Tradičních pokrmů najdete v různých koutech kraje hned několik.

Hradecké koláčky paní Henclové

Poctíte-li svou návštěvou pouze naše věnné město královny Elišky – Hradec Králové – a jeho nejbližší okolí, navštivte některou ze stylových restaurací v historické části města. Vydáte-li se prozkoumávat kraj dále, například do Kladského pomezí, neopomeňte okusit pro zdejší region bezpochyby nejznámější Pavlišovský řízek. Ten můžete zapít náchodským pivem Primátor, nejproslulejším místním nápojem.

bio- farma
V Českém ráji ochutnejte například Hanušky. Tak se tady říká bramborovým plackům, upečeným dozlatova podle speciálního, léty odzkoušeného receptu. Na zapití se nabízí hned několik druhů regionálních piv – Dětenické, pivo Klášter, pivo Rohozec, Novopacké či známe Svijany. Pokud jste příznivci stále více se rozvíjejícího ekologického zemědělství, je pro vás Český ráj tím pravým. Na jeho území se nachází hned několik bio farem, kde se můžete zastavit a nakoupit nejen ovoce a zeleninu, ale také například mléčné, či masné výrobky.

Zavítáte-li také do našich hor, ač už Orlických či Krkonoš, i zde si určitě vyberete něco k snědku. V Orlických horách a jeho podhůří doporučujeme ochutnat například masovou směs Rampušák, pojmenovanou po mytické bytosti – vládci Orlických hor Rampušákovi a po celém dni na horách se zahřát přírodní ovocnou pálenkou, pocházející z Podorlické sodovkárny.

Krkonošské kyselo
A v horách nejvyšších – Krkonoších – zajisté nejen na zahřátí vyzkoušejte tradiční polévku Krkonošské kyselo a večer v hospůdce popijte pivo Krakonoš, pojmenované po zdejším vládci hor. Na závěr doporučujeme pro mslné jazýčky jako třešničku na dortu celorepublikově známé hořické trubičky pocházející z podkrkonošských malebných Hořic.

Chutnalo vám u nás natolik, že byste o nějaké pokrmy rádi rozšířili vaši domácí kuchyni? Uděláme za vás alespoň první část práce a to tak, že vám prozradíme recepty na nějaké nejtypičtější pokrmy. Vaření, smažení a pečení již necháme na vás.


Recepty na krajové speciality

Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO